Spring naar de inhoud

Bommenwerper uit Tweede Wereldoorlog doorkruist woensdag Belgisch luchtruim

De Lancaster zal woensdagochtend opstijgen vanop de basis in Coningsby, in het oosten van het Verenigd Koninkrijk, en zal in ons land Lierde, Alken, Hechtel-Eksel en Gierle doorkruisen, vooraleer koers te zetten naar Nederland. Daar volgt een tussenstop waarna de Lancaster terugkeert naar het Verenigd Koninkrijk.

“Het is in de context van de Bevrijding van de regio dat de Lancaster naar Sanicole (de vliegclub van Hechtel-Eksel) komt. Het is een eerbetoon aan de Limburgse gemeenten en hun oud-strijders. Tegelijk herdenken we ook de Lancaster die op 12 mei 1944 is neergestort in Beverlo”, duidt Sanicole-woordvoerder Joeri Mombers.

Het is van 2011 geleden dat de Lancaster nog in ons land was. Mogelijk is het meteen ook de laatste keer, gezien het beperkt aantal uren dat dit historisch vliegtuig mag vliegen. Er zijn bovendien ook nog maar twee exemplaren in de wereld die ‘vliegwaardig’ zijn. 

Illustratiebeeld van een Avro Lancaster-bommenwerper. © Discovery Channel – Benelux