Spring naar de inhoud

Herdenking operatie ‘Market Garden’

In deze periode herdenken we een belangrijke operatie met name “ Market Garden”

Een offensief die de oorlog met 100 dagen tot een einde zou MOETEN brengen.

35000 mannen zouden tussen 17 en 25 september 1944 vanop 24 vliegvelden landen met parachutes en zweefvliegtuigen op verschillende plekken in Nederland met name Nijmegen, Eindhoven en Arnhem. Dit om belangrijke bruggen veilig te stellen voor de vlotte doortocht van geallieerde troepen die zouden oprukken naar Duitsland.

Zoals we allen weten uit de geschiedenis, liep dit niet geheel volgens de planning.

Zo kwam op 19 september een groepje van 4 zweefvliegtuigen met bestemming Eindhoven in de problemen door het slechte weer.

Eén ervan crashte in Serskamp. Twee anderen in de buurt van Oosterzele.

In Oosterzele wist één toestel veilig te landen. De inzittenden wisten zich in een bos in veiligheid te brengen. Het andere toestel wachtte helaas het noodlot en ging verloren.

Op hetzelfde moment probeerde het 4de toestel een noodlanding te maken te Kruishoutem.

Helaas zou hun gebroken trektouw in een boom blijven hangen waardoor ook deze jongens geen kans maakten…

Dankzij plaatselijk onderzoeker Nic Vanrenterghem was zondag , na 3 jaar intens onderzoek, een herdenking mogelijk voor de slachtoffers van deze ramp. 13 van de 15 families uit Amerika konden gecontacteerd worden. Vier ervan, 20 personen, kwamen ter plaatse voor de onthulling van een monument ter nagedachtenis van de slachtoffers.

Zelf ben ik nauw betrokken bij dit gebeuren door de hulp bij de detectie naar de exacte crashplaats.

Zelf genoot ik het meest van het moment dat de Amerikaanse families zonder enige aanleiding oude Belgische volksspelen begonnen te spelen op de plaats van de crash. Voor mij persoonlijk een teken van opluchting, gelukkig daar te zijn, en weten wat het lot van hun familieleden was. Prachtig!

We delen enkele beelden van de operatie en de herdenking