Spring naar de inhoud

Halifax LW682 OW-M 426 RCAF Sqd

  Op 12 mei 1944 kreeg het 426 Squadron de opdracht de spoorweg te Leuven (België) te bombarderen deel uitmakend van een raid van 120 vliegtuigen. Veertien “Thunderbird” bemanningen maakten er deel van uit en elk toestel was was geladen met negen 1000-pond bommen en vier 500-pond bommen.

Halifax LW682/OW-M, met Sgt W.B. Bentz en zijn bemanning haalden het doelwit. Een Luftwaffe nachtjacht piloot, en aas, Majoor Martin Drewes kon hen in zijn ME110 neerschieten nabij de stad Geraardsbergen. Het toestel stortte neer in een moeras aan de Dender en de ganse bemanning kwam om. De Duitse rapporten vermeldden dat de sompige grond verhinderde dat veel van het wrak geborgen kon worden.

De navigator, F/O T.W. Taylor (Chisolm Mills, AB); de bommenrichter, F/O C.S. Phillips (Valparaiso, SK); de radio operator, WO1 J.E. McIntyre (Biggar, SK); en de vlucht ingenieur, Sgt R. Ellerslie (Doncaster, Yorkshire), hadden elk twee missies achter de rug. Voor de buikkoepelschutter, F/S J.E.J.G. Arbour (Montreal, PQ) was het zijn eerste missie. Hun verhakkelde lichamen werden geborgen en samen begraven op de begraafplaats van Geraardsbergen. Piloot, F/S W.B. Bentz (Penticton, BC), en de staartschutter, Sgt F. Roach (Leamington, ON), hadden elk drie missies achter de rug, he rugkoepel schutter, Sgt J.W. Summerhayes (Brantford, ON), nam deel aan twee operaties. Hun lichamen bleven in het moeras achter.

In juli 1948 kreeg de bemanning postuum het Belgische Ridderkruis met palm.

Op 6 september 1997 werden de stoffelijke resten van de vermiste bemanningsleden geborgen op de crash site en begraven naast hun eerder begraven makkers. Een monument, waarin één der motoren is verwerkt, werd onthuld in 1999.

Delen van het geborgen wrak werden gebruikt voor een restauratie project in Canada.

Aluminium van deze Halifax werd verwerkt in het dak van het Bomber Command Memorial in Londen dat in 2012 werd ingehuldigd.

Herdenking 70 jaar Halifax OW-M en Lancaster JI-C

10 mei 2014
Aankomst genodigden

Aanvang Herdenking

Minister van Defensie Pieter De Crem

Familie en opening tentoonstelling

Geschenk overhandigd aan Minister van Defensie Pieter De Crem