Spring naar de inhoud

Lancaster W4234 DX-P 57 RAF Sqd

 

Tijdens de eerste winternacht (21 december) van 1942 vlogen de bommenwerpers van Bomber Command richting München. Omstreeks 23u30 ving de Freya-radar langs de kust de eerste berichten op van de aankomende formatie. Van op St.-Truiden werden 5 toestellen op goed geluk ingezet. Ook van op Laon-Athies startten de Messerschmitts van de 1.NJG 4 de motoren en verspreidden zich doorheen het Vlaamse luchtruim. Eén van de indringers was de Lancaster met rompcode DX-P,een toestel van het 57 Squadron, die nacht opgestegen in Scampton (Engeland).

Iets na 23u30 werd de Avro lancaster MK l DX-P for peter, met serienummer W4234  neergeschoten boven Steenhuize (België-Oost-Vlaanderen) door Hauptmann Wilhelm Herget in een Messersschmitt 110 van het 1.NJG 4. Het toestel stortte wat verder neer op de Lierdese wijk Kakebeke.Met uitzondering van de Nieuw-Zeelandse staartschutter Sgt P.B.Pickford, die gewond gevangen werd genomen en de rest van de oorlog zou doorbrengen in Stalag 344 te Lamsdorf,  kwam de ganse bemanning  om het leven. Op de begraafplaats van Geraardsbergen rusten hun stoffelijke resten.

De zevenkoppige bemanning bestond uit:
-de 22 jarige piloot Flying Officer Ronald Bowles uit Ealing (Middlesex)
-de navigator Flying Officer Alexander Eric Mulholland,28 jaar, uit Aberdeen gehuwd met Muriel Mulholland
-de bommenrichter Sergeant Maurice Charles Pearman,20 jaar, uit Anderley(Kent)
-de radiotelegrafist-boordschutter Sergeant Arthur Leslie Abraham,22 jaar, uit Coventry
-de boordschutter Sergeant John Arthur Drain, 20 jaar, uit Bonnington(Kent)
-de Australische Sergeant Cecil Raymond Stubbs, 28 jaar, uit Newcastle
-de blonde Nieuw-Zeelander Sergeant Pickford (+ 1986) .

In 2000 werd een monument opgezicht niet ver van de crashlocatie.


Elk jaar, rond het tijdstip van de crash in december, wordt een kleine hulde gehouden aan het monument.

Memoriaal 70 jaar Lancaster DX-P
29 september 2012
Op zaterdag 29 september 2012 werd de 70ste verjaardag herdacht van de crash van Lancaster DX-P, in aanwezigheid van een afvaardiging van het 57 RAF Sqn, diverse RAF Associations, de Ambassadeur van Nieuw-Zeeland, vertegenwoordigers van de Ambassades van UK en Australië en diverse militaire en burgerlijke hoogwaardigheidsbekleders.

In een Academische zitting werd de fatale vlucht van Lancaster DX-P in beeld gebracht.