Spring naar de inhoud

Liberator B-24 J 42-50861-S 392 BG “Crusaders” 577 BS

 


Na de briefing op hun basis Wendling (graafschap Norfolk) in Engeland in de vroege ochtend van vrijdag 29 december 1944 startten 29 bommenwerpers van het type Consolidated Liberator B-24 van het 8ste Luchtleger van de USAAF voor een raid op Neuwied, in de buurt van het Duitse Koblenz, met de opdracht een spoorwegbrug buiten gebruik te stellen. De missie verliep geheel volgens plan tot bij de terugtocht de formatie boven de Ardennen, waar op dat moment het “Von Rundstedt-offensief” in alle hevigheid woedde, Duits luchtafweergeschut (Flak) te verwerken kreeg. In totaal werden 13 toestellen geraakt door vijandelijk vuur. De viermotorige Consolidated Liberator B-24 model J van de 392 Bomb Group – 577 Bomb Squadron – met nummer 42-50861 S + “no nickname” en met 9 Amerikaanse bemanningsleden aan boord was één ervan en stortte omstreeks 14.30 u neer in Boterdael (Denderwindeke). Het toestel vloog zijn zestiende missie.

De piloot, 1st Lt. Denver L. Walker, wist met naast zich de door een granaatinslag aan de onderste ledematen erg gewonde copiloot, 2nd Lt. Dominic J. Nunziato, de bommenwerper aan de grond te zetten. Het werd een verschrikkelijke kraaklanding. Kort vóór de noodlanding hadden de 7 overige bemanningsleden op bevel van de piloot het vliegtuig verlaten met hun valscherm. De te lage hoogte werd 2 bemanningsleden fataal. (2nd Lt. Cletus E. Bedore, navigator, kwam om in Tollembeek in de buurt van de Sint-Leonarduskapel en werd in deze kapel opgebaard, S/sgt Thomas M. Bradford, linker zijluikschutter verloor het leven in Vollezele ter hoogte van de hoeve “Hof ten Berg” aan de Congoberg).

De overige bemanningsleden bleven nagenoeg ongedeerd: 2nd Lt. Lowell E. Faust, bommenrichter, S/sgt Albin S. Gusciora, rugkoepelschutter, S/sgt Allen E. Lane, radiotelegrafist en neuskoepelschutter, S/sgt Peter T. Ballas, staartschutter en S/sgt R.W. Kieffer, rechter zijluikschutter.

Een herdenkingsplaat werd ingehuldigd in mei 2003.