Spring naar de inhoud

B 17 Flying Fortress 43-38581 96 Bomb Group, 413 Bomb Squadron

 


Op 6 februari 1945 probeerde piloot Ernest Haygeman zijn crew en zijn vliegtuig, een B-17-G-Flying Fortress met kenletters 43-38581 van de 96th Bombardment Group, 413 Bomb Squadron, naar de militaire luchthaven van Brussel te loodsen. Het vliegtuig kwam net terug van een missie in Duitsland en probeerde oorspronkelijk om Engeland te bereiken, maar er was veel te weinig brandstof in de tank. Uiteindelijk bleek ook Brussel te ver gegrepen en moest Haygeman een noodlanding maken. Daarbij landde hij in een open veld (vlakbij wat nu de Tasseniersstraat is) en wist hij het vliegtuig onder telefoonkabels door op de grond te zetten.
Slechts 1 bemanningslid raakte licht gewond.

De bemanning bestond uit :
2Lt Ernest W Haygeman  Pilot
2lt Jack Schwartz    Co Pilot
2Lt Donald L Meyer    Navigator
Cpl Thomas M Barber
Cpl James W Hall
Cpl Robert R Kirchner
Cpl Byron L Magnum
Cpl Minor W Meyer
Cpl Howard B Rocheleau

Nadien vloog de bemanning nog 28 missies missies met B17 44-6232 “Fellowship”.

Ceremonie 2010 (foto Marc Colpaert)

Het hoeft niet gezegd dat de plaatselijke bevolking al gauw in drommen toestroomde om te kijken wat er nu precies gebeurd was. De toenmalige burgemeester, Pieter-Emiel Exterdael, sprak een beetje Engels en wist de Amerikanen enige informatie te geven. Na contact met de Britten kregen ze te horen dat ze diezelfde dag nog zouden worden opgepikt. In de tussentijd werden ze opgevangen door de famile Mollaert-Van Gyte.

Nadien werd het vliegtuig nog maandenlang bewaakt door Britse soldaten, die bij de familie De Boeck-Kestemont logeerden. Toen het vliegtuig ontdaan was van zijn vitale instrumenten, bewapening en motoren behoorde het toe aan de bewoners van Galmaarden. De staart van het vliegtuig deed zelfs 52 jaar dienst al kippenhok.

De hele geschiedenis van de crash, het vliegtuig en de bemanning werd opgezocht en neergeschreven door Michel Matthijs, die er jaren aan werkte. Hij was ook de bezieler achter de herdenking op 6 februari.

Vlakbij boerderij Depelseneer in Galmaarden werd op 6 februari 2010, precies 65 jaar na de crash, een herdenking van de crash gehouden, georganiseerd door het gemeentebestuur van Galmaarden. In de Tasseniersstraat werd een gedenkplaat onthuld in aanwezigheid van USAF Kolonel McLaughlin die de Amerikaanse ambassade vertegenwoordigde.