Spring naar de inhoud

Memorial Lancaster PM-X ND700 103 RAF Sqd

 

 Op 12 mei 1944 stortte Lancaster PM-X van het 103 RAF Sqd neer te Malle (België). De vaste piloot van deze Lancaster, de Belgische P/O Florent Van Rolleghem en zijn bemanning heeft reeds een eerste “tour” achter de rug wanneer Van Rolleghem ziek wordt. Zijn bemanning vreest dat ze uit elkaar zullen worden gehaald (2 bemanningsleden verloren al het leven door een bemanningslid van een andere crew te vervangen tijdens zijn ziekteverlof) en vraagt Van Rolleghem om te bemiddelen bij hun Wing Commander Goodman. Na een heftige discussie is Goodman bereid de bemanning bij elkaar te houden, zelf de volgende missie met hen te vliegen en hen daarna verlof te geven tot wanneer Van Rolleghem weer op de been is.


oorspronkelijke en aanvullende crew van Lancaster PM-X

In de nacht van 12 mei 1944 wordt Hasselt aangevallen en Wing Commander Goodman vertrekt met Lancaster PM-X en de bemanning van Van Rolleghem. Op dat ogenblik hangen ook Britse formaties boven Leuven en Leopoldsburg. Boven Hasselt hangt echter dichte mist waardoor de Master Bomber bevel geeft terug te keren. Er heerst enige verwarring want de Master Bomber van de formatie boven Leuven geeft bevel het bombardement uit te voeren, en dit bericht wordt opgepikt door 2 bemanningsleden van de PM-X. Toch besluit Goodman in de verwarring het eerste bericht op te volgen en keert terug. Met zijn volle bomlading.

Iets na middernacht wordt de lancaster opgemerkt door Hptm Werner Baake van het 1/NJG. Die schiet meteen raak en de Lancaster ontploft in volle vlucht.

Alle bemanningsleden vinden de dood :
-Wing Commander H.R. Goodman (SAAF)
-Navigator G. Agar (RAF)
-Bomb Aimer W. Vander-Dasson (RAF)
-Radio Operator C. Finighan (RAF)
-Tail Gunner R. McLeod (RCAF)
-Flight Engineer Ph. Vickers (RAF)
-Midupper Gunner R. White (RAF)

Een herdenkings ceremonie werd georganiseerd op 4 mei 2012 op het vliegveld van Oostmalle-Zoersel, waar een herdenkingsplaat werd onthuld. Naast tal van hoogwaardigheidsbekleders waren ook familieleden van de gevallen bemanning aanwezig zijn.

Bij deze gelegenheid deed de BBMF Lancaster een flyby als groet aan de onfortuinlijke crew van Lancaster PM-X.

Klik hier voor de volledige fotoreeks of bezoek de memorial pagina van de Aero Para Club der Kempen in Malle (België).