Spring naar de inhoud

Monument voor Halifax HR872 LQ-K

 

Leden van het 405e Sqn Long Range Patrol 14 Wing Greenwood (Nova Scotia Canada) van de RCAF en Fred Davis, een veteraan van de Tweede Wereldoorlog, verzamelden op 15 september 2012 in St Hubert om de bemanning te herdenken van Halifax HR872 LQ-K, neergeschoten in 1943.

Van links naar rechts, de Canadezen : Adj Chef Mario Roussel, Lt Kolonel Mike Adamson, M. Fred Davies en Brig. Generaal Perry Matte.

M. Davies, 89 jaar, is een veteraan van het 405e RCAF Sqn.

Ze namen deel aan de onthulling van een monument te St Hubert ter nagedachtenis van de bemanning van een Halifax van het 405e RCAF Sqn die neerstortte te Arwenne op 10 augustus 1943. Naast Candadese en Belgische hoogwaardigheidsbekleders waren ook vertegenwoordigers van de lokale besturen aanwezig die dit initiatief mogelijk maakten.

Halifax HR 872 van het 405e RCAF Sqn, met basis te Gransden Lodge (UK), nam deel aan een bombardement op Mannheim (Duitsland) toen hij werd neergeschoten door Lt Norbert Pietrek in zijn Messerschmitt 110F 4.

De bouw van het monument was een lokaal initiatief ter hendenking van het offer gebracht door de zeven bemanningsleden (6 van de RCAF en een van de RAF). Tijdens de herdenkingsplechtigheid plantten de hoogwaardigheidsbekleders een esdoorn om de Canadese bemanningsleden te herdenkinen evenals enkele heideplantjes voor het Schotse RAF bemanningslid.

Lt kolonel Mike Adamson en Adj Chef Mario Roussel vertegenwoordigden het huidige 405e Sqn. Brigade Generaal Perry Matte, voormalig Commandant van het 405e Sqn, momenteel Directeur van de Strategic Planning in het Hoofdkwartier van de Geallieerde Mogendheden in Europa bij de NATO in België was eveneens aanwezig.

De bemanning van de neergeschoten Halifax bestond uit :

Kapitein Kenneth MacGregor Gray, ARC (piloot)
Luitenant Allan John Middleton, ARC (navigator)
Sergeant Henry King, RAF
Sergeant Douglas Allen Black, ARC
Sergeant James Henry Evans, ARC
Sergeant Charles William Pickering, ARC
Sergeant James Hanna, ARC

Alle bemanningsleden werden begraven op de Stedelijke Begraafplaats van Florennes (nabij Charleroi).

(tekst Holly Bridges en Lt Commandant John Nethercott)