Spring naar de inhoud

Remy “Mony” Van Lierde Memorial 609 RAF Auxilliary Sqd

 Kolonel vlieger BEM Rémy Van Lierde  werd in Overboelare (Geraardsbergen) op 14 augustus 1915 geboren. Hij ging in actieve dienst in september 1935 en werd leerling piloot in november van dat jaar. Hij haalde zijn pilotenvleugels in april 1938, en diende eerst bij het Eerste  Luchtvaart Regiment . Daarna muteerde hij naar de 3de Escadrille (hulstblad), hij voerde verschillende verkenningsmissies uit tijdens de eerste dagen van de Campagne van 1940. Hij werd neergeschoten door de  Duitse luchtafweer op 16 mei 1940 en verbleef zwaar gewond in gevangenschap in verschillende Duitse militaire ziekenhuizen en kon ontsnappen uit dat van Brugge op 29 mei 1940.

In september 1940 vluchtte hij uit het bezette België  en zijn ontsnappingsroute voerde hem door Frankrijk naar Spanje. Hij werd spijtig genoeg aangehouden voor het illegaal oversteken van de Frans Spaanse grens en moest noodgedwongen de ontberingen in de Spaanse  gevangenissen ondergaan, ook in het beruchte kamp van Miranda. Hij kon ondanks alles toch ontsnappen naar het verenigd koninkrijk in juli 1941 en melde zich onmiddellijk aan bij de RAF. Hij liet zich  omscholen via de Belgische afdeling van de RAF en bekwam zo zijn graad van “Pilot Officer”. Hij diende dan bij de Operational Training Unit 57 in oktober 1941 en vanaf januari 1942 bij het 609de squadron waar hij 250 uren vlucht boekte met de jachtbommenwerper Hawker Typhoon.

Men bevorderde Mony in  september 1943  tot Flight Lieutenant en in februari 1944 tot Squadron Leader. Van Lierde diende daarna aan de Central Gunnery School en daarna bij de RAF Section in Manson. Hij vroeg daarna terug actieve dienst aan, mits verlies van zijn graad van Squadron Leader. Tijdens zijn dienst bij het 3de  Squadron schoot  hij 20 V1  vliegende bommen neer. Men benoemde hem terug tot Squadron Leader  bij het 164ste  Squadron in augustus 1944 en met dit Squadron maakte hij  het verdere verloop van de oorlog mee tot aan de bevrijding. Op het einde van de oorlog had hij een serieus palmares op zijn actief:

7 neer geschoten vliegtuigen, 1 beschadigd vliegtuig, 37 neergehaalde vliegende bommen  ( waarvan 1 getipt met zijn vleugels bij gebrek aan munitie), 250 voertuigen allerhande, 6 vaartuigen, 9 locomotieven. Hij behaalde hiervoor het Distinguished  Flying Cross met twee  Bars.

I mei 1945 kwam hij bij de 84ste Group Support Unit en the Belgian Recruting Mission  For Liaison Duties in het Generaal Hoofdkwartier van de 2de Tactical Air Force. In augustus 1945 kwam hij bij het 350ste Squadron en werd bij zijn terugkeer in België in juni 1946  benoemd tot Majoor en in november werd hij commandant van de A Wing (1 Wing de Chasse in Beauvechain).

In november 1958 vloog hij als eerste Belgische piloot in een Hawker Hunter door de geluidsmuur en dit samen met Kapitein Yves Bodart.

Mony Van Lierde gaat met pensioen de 1ste januari 1968 en overleed op 8 juni 1990 in Lessines. Op 8 september 2011werd een indrukwekkend monument onthuld in zijn geboortestad.