Spring naar de inhoud

Monument – Hunnegem

 

Een zwart moment voor de stad Geraardsbergen

Bombardement 22 mei 1944

Gasthuisstraat – Fort Vanderhaeghen – Brouwerij Concordia – Priorij Hunnegem

Op 29 sept 2018 werd door de leden van Wings Of Memory , op aanvraag van het bestuur van HUGE Musea onder leiding van David Larmuseau een monument onthuld in de tuinen van de Priorij Hunnegem. Het monument , een ontwerp van Stefan Delannoit die werd uitgewerkt door Dominique Diericx van de publiciteitszaak Grafido en gerealiseerd door hen beiden is een ode aan de twaalf gesneuvelde burgerslachtoffers die omkwamen in een bombardement van 22 mei 1944 in de Gasthuisstraat, Fort Vanderhaeghen, brouwerij Concordia en Hunnegem site. Het in perspectief gebouwde monument bestaat uit drie lagen aluminium plaat (dibond) Achteraan en in het midden werd de naamplaat met alle slachtoffers bevestigd. De uv bestendige folie kleurendruk geeft een realistische weergave van een ontploffingsmoment.

De bedoeling was van de geallieerden om het door de Duits bezette rangeerstation te bombarderen maar helaas kwamen de bommen op de verkeerde plaats terecht. Spijtig genoeg gebeurde dit meermaals tijdens WO2, een zwart moment voor de stad, de bevolking en familie van de slachtoffers.

Tijdens de onthulling hadden we de eer om familieleden van de slachtoffers te hebben mogen te verwelkomen, dankzij hen en enkele stadsgenoten hebben we dan ook oude documenten en foto’s mogen gebruiken waarvoor onze dank.

Na de onthulling werden alle aanwezigen uitgenodigd op de receptie die door het bestuur van musea Hunnegem aangeboden werd.

Hierbij ook onze dank aan het bestuur Huge musea voor de samenwerking.